Chcel by som sa opytat ako sa vyznat v oznaceniach objektivov. Napr AF-S DX 18-55 mm. Ptm napr aky je rozdiel medzi AF a EF a napr oznacenie F/3,5-6,3 nieje nejako malo ked ja mam na svojom slabom digitali 3.5-13.6? dakujem
Rozsah ohniskovych vziadlenosti:
18-55mm, ked totento rozsah prenasobis crop faktorom fotoaparatu na ktory to nasadis, dostanes rozsah ekvivalentny s 36mm kinofilmom. Napriklad Nikon APS-C ma crop faktor 1.5, takze rozsah bude 27-82.5mm. Na Canon APS-C to bude *1.6, cize 28.8-88mm.
Clonove cisla:
F/3,5-6,3
Znamena to, ze pri sorokom konci (napr, pri 18mm) mas minimalnu clonu 3.5 a pri najdlhsom ohnisku mas minimalnu clonu 6.3. Maximalna clona byva okolo 22 a viac (to uz nema velmi prakticky vyznam, lebo pri velkych clonovych cislach dochadza k strate ostrosti koli difrakcii pri prechode svetla cez prilis malu clonovu dierku. Ak je objektiv oznaceny len jednym clonovym cislom, znamena to, ze jeho minimalna clona je v celom jeho rozsahu rovnaka (napriklad Tamron 17-50/2.8)
Este su rozne ine oznacenia, ako APO, Limited, G, L, * , DO .... ktore hovoria o tom, ake opticke cleny su pouzite, alebo, hovoria o kvalitativnej triede, ale to si uz vygoogli podla toho co budes potrebovat zistit.
bear:
Nikon ma F-mount (bajonet F).
Objektivy specialne robene na APS-C velkost senzoru su oznacene DX. Vsetky ostatne budu fungovat na plnom formate/kinofilme/FX (oznacene nikonu pre senzory velkosti 36x24mm)
no nie je to kompletny list, tusim o tom vysla aj kniha. F-mount je bajonet, ale v nazve objektivu to nikon nepise, pise tam AF-*, pripadne este PC-E (na to som zabudol).
Najhorsie je vyznat sa v tom chaose pri vybere prvej zrkadlovky, ked uz spravis ten prvy vyber, uz Ti staci vediet sa orientovat v produktoch pre tvoju znacku.
ano, ale byvaju vacsie a tahsie. Napriklad pri 70-200 som si radsej vybral F4, lebo ma polovicnu vahu a ak by som mal F2.8 tak by som ju asi bral von len ak by som vedel, ze ju budem potrebovat. Obcas som snival nad 300/2.8, ale ked som si ju vyskusal 2hod preslo ma to - taky tazky objektiv by som nenosil nikde viac ako 50m od auta. Nastastie zakladne objektivy s F2.8 nie su az take tazke (aj ked 24-70/2.8L ma kilo, ale stale je to menej ako pri 70-200/2.8)
vsimol som si ze niekede sa objavuje pri objektivoch ´pre nikon radu F, DX, D´. co to znamena? samozrejme sa objavuje tam len jedno pismeno a nie vsetky 3:P
vlasto13:
D, alebo AF-D = Distance - objektiv posiela blesku informacie o vzdialenosti zaostreneho objektu, co optimalizuje jeho pouzitie
DX (som hore vysvetlil) = len pre D-SLR s chipom velkosti APS-C, na D3 a D700 moznost prepnut do APS-C modu s cca 5.1Mpix
F som nevidel, uved presny objektiv
PC-E = perspective control - objektiv, ktory je specialne konstruovany na architekturu, lebo dokaze po a) mat komplet cely zaber ostry a po b) vyrovnat zbiehanie sa linii pri foteni napr veze z dola.
achberger.info
pozeral som to na pixmani, tu je link: http://www.pixmania.sk/sk/sk/1643/xx/xx/433/1/criteresn.html?s=1643&m=xx&t=xx&categorieid=1&cat=433&startrow=&sortBy=ASC&orderBy=Prix
su to 3 objektivy od: NIKON Objektív AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6 (strieborbej farby) po: NIKON Objektív AF-S DX VR 18-55mm f/3.5-5.6G
1. je pre nikon serie F; 2. for Nikon D series; 3.nikon serie DX
som z toho trocha celi pomileny:D
Dobry den, prosim vas preco pri niektorych objektivoch nieje uvedena svetelnost? Co to potom znamena? napr. ja budem mat asi tieto 18-55 AF-S VR II + 55-200 VR II.
Dobry den, prosim vas preco pri niektorych objektivoch nieje uvedena svetelnost? Co to potom znamena? napr. ja budem mat asi tieto 18-55 AF-S VR II + 55-200 VR II.
je to len skrátená forma zápisu... 1. f3.5-5.6 2. f4-5.6
Lebo je niekto lenivy to vypisat, ci sa mu to nezmesti, napr. do nazvu tovaru. Presne oznacenia, vratane skratiek najdes na oficialnych strankach vyrobcu.
Co znamenaju oznacenia objektivov?
Co je jednotne:
Rozsah ohniskovych vziadlenosti:
18-55mm, ked totento rozsah prenasobis crop faktorom fotoaparatu na ktory to nasadis, dostanes rozsah ekvivalentny s 36mm kinofilmom. Napriklad Nikon APS-C ma crop faktor 1.5, takze rozsah bude 27-82.5mm. Na Canon APS-C to bude *1.6, cize 28.8-88mm.
Clonove cisla:
F/3,5-6,3
Znamena to, ze pri sorokom konci (napr, pri 18mm) mas minimalnu clonu 3.5 a pri najdlhsom ohnisku mas minimalnu clonu 6.3. Maximalna clona byva okolo 22 a viac (to uz nema velmi prakticky vyznam, lebo pri velkych clonovych cislach dochadza k strate ostrosti koli difrakcii pri prechode svetla cez prilis malu clonovu dierku. Ak je objektiv oznaceny len jednym clonovym cislom, znamena to, ze jeho minimalna clona je v celom jeho rozsahu rovnaka (napriklad Tamron 17-50/2.8)
Co nie je jednotne:
Oznacenie bajonetu:
Canon: EF, EF-S (len pre APS-C senzory), MP-E, TS-E
Nikon: AF-?
Pentax: SMC-DA, SMC-FA
Oznacenie stabilizacie:
Canon: IS
Nikon: VR
Sigma: OS
Tamron: VC
Leica/Panasonic: OIS
Ultrazvukove zaostrovanie:
Canon: USM
Nikon: AF-S
Sigma: HSM
Pentax: SDM
Minolta/Sony: SSM
Este su rozne ine oznacenia, ako APO, Limited, G, L, * , DO .... ktore hovoria o tom, ake opticke cleny su pouzite, alebo, hovoria o kvalitativnej triede, ale to si uz vygoogli podla toho co budes potrebovat zistit.
Nikon ma F-mount (bajonet F).
Objektivy specialne robene na APS-C velkost senzoru su oznacene DX. Vsetky ostatne budu fungovat na plnom formate/kinofilme/FX (oznacene nikonu pre senzory velkosti 36x24mm)
Najhorsie je vyznat sa v tom chaose pri vybere prvej zrkadlovky, ked uz spravis ten prvy vyber, uz Ti staci vediet sa orientovat v produktoch pre tvoju znacku.
zacni posilovat :D :D :D :P
D, alebo AF-D = Distance - objektiv posiela blesku informacie o vzdialenosti zaostreneho objektu, co optimalizuje jeho pouzitie
DX (som hore vysvetlil) = len pre D-SLR s chipom velkosti APS-C, na D3 a D700 moznost prepnut do APS-C modu s cca 5.1Mpix
F som nevidel, uved presny objektiv
PC-E = perspective control - objektiv, ktory je specialne konstruovany na architekturu, lebo dokaze po a) mat komplet cely zaber ostry a po b) vyrovnat zbiehanie sa linii pri foteni napr veze z dola.
pozeral som to na pixmani, tu je link: http://www.pixmania.sk/sk/sk/1643/xx/xx/433/1/criteresn.html?s=1643&m=xx&t=xx&categorieid=1&cat=433&startrow=&sortBy=ASC&orderBy=Prix
su to 3 objektivy od: NIKON Objektív AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6 (strieborbej farby) po: NIKON Objektív AF-S DX VR 18-55mm f/3.5-5.6G
1. je pre nikon serie F; 2. for Nikon D series; 3.nikon serie DX
som z toho trocha celi pomileny:D
ach jo, to len niekto zle prelozil F-mount = zavit na nikon objektivy, to nie je oznacenie objektivu, ale zavitu/bajonetu
1. f3.5-5.6
2. f4-5.6
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom